1 tuszka królika
2 szalotki
3 galazki estragonu (tarragon)
300 ml smietany
1 lyzka maki
sok z polowy cytryny
olej, sól , pieprz
Królika podzielic na porcje , skropic sokiem z cytryny , dodac ok 5 lyzek oleju , pokrojana w talarki szalotke , 1galazke estragonu ,przyprawic , wymieszac , zostawic w chlodnym miejscu na godzine.
Przelozyc do naczynia zaroodpornego , piec1godz,20min. w 190stC.
Druga szalotke pokroic w kostke podsmazyc na lyzce oleju , wlac smietane , zagotowac.
Listki estragonu pokroic , dodac do smietany , rozdrobnic wszystko blenderem.
Make roztrzepac w 0,5 szklance zimnej wody , wlac do sosu, mieszajac zagotowac .
Doprawic sola i pieprzem.
Królika wyjac, dodac do sosu( bez cebuli i plynów)
Gotowac na bardzo malym ogniu przez 10 min.
Podawac ze smazona kapusta.
Uwagi: królika mozna kupic w sklepach miesnych ( butcher shop) . Cena to ok £5.
Uwagi: królika mozna kupic w sklepach miesnych ( butcher shop) . Cena to ok £5.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz