Obserwatorzy

poniedziałek, 24 września 2012

PYCHOTKA ( PANI WALEWSKA )

CIASTO:
3szk maki
4 jajka
20dag margaryny
1 lyzeczka proszku do pieczenia
2 lyzki slodkiej smietany
dzem porzeczkowy
1 szklanka orzechow wloskich( pokrojonych)

Make posiekac z margaryna , dodac proszek, cukier ,zóltka , smietane zagniesc ciasto,odstawic na pól godziny do lodówki. Po wyjeciu podzielic na dwie czesci , kazda rozwalkowac , wlozyc do blaszek posmarowac dzemem.
Ubic piane na koniec dodac 2 lyzki cukry , wylozy na placki( tak aby bylo po tyle samo na kazdym).
Na koniec posypac orzechami wloskimi.
Piec w 170 st przez 30- 35 minut. Ostudzic.

KREM:
25dag masla niesolonego (1 kostka)
pól szklanki cukru
4 zóltka
1 lyzeczka aromatu rumowego lub rumu
3 lyzki mleka w proszku

Maslo wlozyc na 1minute do mikrofali, odstawicaby przestyglo.( mozna rozpuscic w garnku jesli nie mamy
mikrofali). Cukier rozpuscic z 3 lyzkami wody, lekko przestudzic , dodac do zóltek, ubijac na parze az masa bedzie puszysta i podwoi swoja obietosc. Przestudzic. Dodac do masla wymieszac dodac aromat i przesiane mleko w proszku. Odstawic na ok 30 minut, posmarowac jeden placek , przykryc drugim. wlozyc do lodówki.

UWAGA
Masa musi dobrze ostygnac , bo inaczej wyplynie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz