Obserwatorzy

czwartek, 31 maja 2012

PULPETY

0,5 kg wieprzowego miesa mielonego
3 jajka
1 cebula
maly kawalek pora
3-4 srednie pieczarki
2 lyzki bulki tartej
4-5 lyzki smietany
2 lyzki maki
wywar wolowy lub wolawa kostka rosolowa
oregano,
pieprz , sól
olej do podsmazenia.

2 jajk ugotawac na twardo , obrac pokroic w drobna kostke.
Cebule obrac pokroic w kostke , por pokroic w poltalarki, polowe cebuli i pora podsmazyc zalac wywarem doprowadzic do wrzenia .
Do miesa dodac surowe jajko reszte cebuli ,bulke tarta doprawic pieprzem sola i oregano, wyrobic
na koniec dodac pokrojonw gotowane jajko, wymieszac .
Formowac male kuleczki wrzucac do gotujacego sie wywaru.
Pieczarki oczyscic , drobno pokroic dodac do wywary ,
Gotowac 20 min . make roztrzepac w zimnej wodze , wlewac powoli do wywaru ciagle mieszajac
zagotowac . Na koniec dodac smietane .
 Proponuje podawac z kasza gryczana i marchwka z groszkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz